AstroSounds benadert sterrenkunde op een andere manier. Iedereen denkt dat sterrenkunde vooral gericht is op visuele waarneming (foto’s of spectra van sterren) maar je kan dus ook naar de sterren luisteren.

Sterren trillen zoals muziekinstrumenten. Een muziekinstrument kan je herkennen aan de specifieke klankkleur of het timbre van het instrument. Net zo kan je ook een ster herkennen aan het timbre van het geluid van de sterrentrillingen. Onze oren kunnen m.a.w. data over sterrenfenomenen filteren die mogelijks minder toegankelijk zijn voor onze ogen. De nieuwe generatie ruimtetelescopen genereert binnen de sterrenkunde een ware explosie aan sterrendata. Kan het menselijk oor efficiënt ingezet worden om deze datastroom binnen dit vakgebied te analyseren? Dat is de onderzoeksvraag die aan de basis ligt van het citizen science project AstroSounds. Een grote groep mensen, burgers, scholieren én hun leraren, zal daarom de sterrendata beluisteren en analyseren. AstroSounds wil van iedereen, jong of oud, een 'sterrenluisteraar' maken. 


Via een reeks bookwidgets word je geleidelijk aan sterrenluisteraar en help je de wetenschappers onderzoeken of luisteren naar de sterren een interessante onderzoeksmethode is. 

AstroSounds sluit aan bij het sterrenkundig onderzoek van Prof. Kolenberg (KU Leuven/UAntwerpen/VUB) en de blinde onderzoekster Dr. Diaz Merced, die in 2013 doctoreerde op de analyse van sterrendata op basis van het gehoor. Die wetenschappelijke component is een wezenlijk onderdeel van AstroSounds. 


Wil je meer achtergrondinformatie over het onderzoek naar sterrentrillingen, klik dan op volgende link:

"Het Onderzoek naar Sterrentrillingen

 

SoundToSee-kijken-luisteren-naardesterren-satteliet-observatoria-koptelefoon

Logo's Scivil Citizen Science Vlaanderen en Vlaanderen verbeelding werkt

 

Interesse?

Heb je interesse in AstroSounds en blijf je graag op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Enkel als je wil, laten we je ook weten wanneer een nieuwe training online komt.
Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met het AstroSounds privacybeleid.

Vul enkel je e-mail in, laat hieronder leeg
Free Joomla! templates by AgeThemes